Kilerrrr, siemanko
Sypie się skrzynia - gdzie naprawić?
Zwiń
X
-
Sypie się skrzynia - gdzie naprawić?
Z początku myślałem, że to łożysko, ale niestety sprawa jest poważniejsza. Mam coś nie tak ze skrzynią biegów - mechanik wstępnie obejrzał auto i stwierdził, że to na pewno jej wina. Generalnie chodzi o to, że kiedy puszczam gaz to słychać lekkie chrobotanie z okolicy silnika. Jak wciskam sprzęgło, albo wrzucam na luz, to nastaje cisza.
W związku z tym mam 2 pytanka:
1) Czy można autem w takim stanie jechać na wakacje +-700km? Mechanik twierdzi, że spokojnie, ale mnie to szczerze mówiąc trochę przeraża.
2) Gdzie polecilibyście naprawienie skrzyni - wystarczy zwykły warsztat czy lepiej poszukać jakiegoś dużego i znanego? Pytam, bo nie wiem czy jest to skomplikowana operacja, czy raczej rutynowa sprawa i każdy warsztat sobie spokojnie poradzi?
-
-
Witam,
Odkupuję temat. Mam to samo w tatowej Octavii. Aktualnie 175 tys kilometrów. Najpierw zaczęło się od delikatnego pukania "gdzieś pod spodem", potem coraz mocniej i mocniej aż zaczęło coś buczeć jak przy zużytym łożysku. Aktualnie 1 i 5 działa całkiem (oba świszczą), a 2, 3 i 4 jest głosne szorowanie (jak np. przy braku synchronizatora) i stukanie. Przy hamowaniu silnikiem na kazdym biegu auto wydaje dźwięki jakby nasypać worek śrubek i nakrętek do skrzyni i sobie z tym pojeździć. Auto prawidłowo przyśpiesza i się rozpędza. Czasami jest problem ze wsadzeniem dwójki. Byliśmy akurat w trasie i musiałem nie wrzucać 2ki aż pod prawie samym domem 3ka drze się jakby się miała rozsypać. :shock:
Ktoś może miał takie cuda? :roll:
A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)
Komentarz
-
Komentarz